Wołowina: Cielęcina w chlebku

Remigisz Szulc
03.11.2015

Składniki:

Chlebek:

  • 700 g mąki pszennej
  • 300 g maki orkiszowej
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody
  • 150 g drożdży
  • sól
  • tymianek suszony
  • jajko

Cielęcina:

  • 1 kg pokrojonej w kostkę cielęciny
  • 2 marchewki
  • ½ cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 5 pieczarek
  • 1 bouquet garni (natka pietruszki, tymianek, oregano, mięta i listek laurowy związane w pęczek)

Przyrządzenie:

Cielęcinę pokroić w małą kostkę.
Do cielęciny zetrzeć marchewkę, dodać pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek.
Doprawić suszonym tymiankiem, solą, pieprzem przykryć folią i zostawić na całą noc w lodówce.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać do mąki z wodą, przyprawami i wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto pozostawić na 2 godziny przykryte lnianą suchą ściereczką.
Z wyrośniętego ciasta ulepić 5 niedużych chlebków,
które położyć na wyłożonej papierem blasze i jeszcze pozostawić na 20 minut.
Cielęcinę wrzucić na rozgrzaną oliwę z masłem
i gdy lekko się przyrumieni dodać bulion, pomidory oraz bouquet garni.
Wyrośnięte chlebki posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 35 minut.
Cielęcinę zagotować, zmniejszyć ogień i gotowałać jeszcze około 1 godziny.
Pod koniec gotowania dodać pieczarki, przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
Z każdego chlebka wyjąć środek i wlać porcję cielęciny.

Podawać:

Posypane szczyptą zieleniny.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie