Wołowina: Cielęcina w potrawce cynamonowej

Remigisz Szulc
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg cielęciny pokrojonej w kostkę
  • ¼ szklanki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 3 posiekane gałązki selera naciowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 posiekane cebule
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 2 kawałki cynamonu
  • 700 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • ½ szklanki śmietany 36%

Przyrządzenie:

Mięso posypać mąką i wymieszać aby całe się nią pokryło.
Strząsnąć nadmiar mąki, mięso oprószyć solą i pieprzem.
W rondlu o grubych ściankach rozgrzać masło z oliwą.
Porcjami smażyć cielęcinę i przekładać ją do miski.
Gdy całe mięso będzie już usmażone, wrzucić na ten sam tłuszcz cebulę i seler.
Dusić około 5 minut, a potem ponownie dodać mięso.
Wlać wino, gotować 3-4 minuty bez przykrycia, aby płyn trochę odparował.
Wlać sos pomidorowy i szklankę wody, dodać natkę i cynamon.
Zagotować, zmniejszyć ogień.
Przykryć i dusić godzinę lub półtorej, co jakiś czas mieszając.
Dodać do garnka ziemniaki i śmietanę, przyprawyć.
Przykryć, podgrzać, aż ziemniaki i mięso będą miękkie, jeśli trzeba, dolać nieco wody lub bulionu.
Na koniec wyjąć cynamon.

Podawać:

Z bagietką.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie