Wołowina: Czachobili

Antoni Kwapisz
03.11.2015

Składniki:

  • 500 g wołowiny bez kości
  • 700 g ziemniaków
  • 4 cebule
  • ½ szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 szklanka bulionu z kostki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka utłuczonych ziarenek kolendry
  • ½ łyżeczki mielonej papryki
  • pęczek zielonego kopru
  • kilka gałązek pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Umyte mięso pokroić w kostkę i wrzucić do rondla na rozgrzany tłuszcz.
Po kilku minutach dodać masło, ziele angielskie, kolendrę.
Obsmażyć na złoto, podlać winem i 1 szklanką gorącego bulionu z kostki.
Przykryć i dusić aż mięso trochę zmięknie.
Wrzucić pokrojone w plastry ziemniaki, roztarty z solą czosnek, posiekaną cebulę, pieprz, paprykę.
Podlać wodą i gotować do miękkości.

Podawać:

Posypane drobno posiekaną pietruszką i koperkiem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie