Wołowina: Duszona cielęcina z pieczarkami

Jerzy Biernacki
03.11.2015

Składniki:

  • 600 g udźca cielęcego
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 100 ml białego wina
  • 1 łyżka Vegety
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 200 ml śmietany do zup
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przyrządzenie:

Cielęcinę pokroić w kostki, a cebulę drobno posiekać.
Na maśle usmażyć pokrojone mięso, dodać cebulę i razem dusić pięć minut.
Dodać pieczarki pokrojone w plasterki oraz Vegetę
i dalej dusić około 30 minut podlewając wodą.
Gdy mięso stanie się miękkie, dodać wino, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody
oraz śmietanę do zup.

Podawać:

Z plackami ziemniaczanymi (rösti), ozdobione natką pietruszki.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie