Składniki:
Przyrządzenie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C.
Usunąć ścięgna i tłuszcz z mięsa za pomocą ostrego noża.
Rozgrzać olej w brytfannie. Usmażyć mięso z obu stron do słusznego zrumienienia.
Dodać marchew, cebulę i seler, smażyć.
Dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, sól i pieprz.
Wlać czerwone wino, dodać tyle gorącej wody aby mięso było prawie zanurzone, wymieszać.
Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i dusić w piekarniku przez dwie godziny.
Gdy mięso będzie miękkie w kilku miejscach nakłuć aby sos spenetrował mięso.
Wyłączyć piekarnik, wyjąć mięso z sosu i pozostawić je w piekarniku.
Gotować wywar z piekarnika, dopóki nie zostanie zmniejszona o połowę jej objętości.
Zdjąć z ognia i zagęścić zasmażką.
Mięso pokroić na plastry i polać sosem z czerwonego wina.
Podawać:
Na gorąco, z warzywami.