Wołowina: Flaki po węgiersku

Remigisz Szulc
03.11.2015

Składniki:

  • 2 kg flaków wołowych
  • ½ kg cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g oleju
  • mała puszka przecieru pomidorowego lub sok pomidorowy
  • 2 strąki surowej papryki
  • 2 pomidory
  • słodka czerwona papryka w proszku
  • ostra papryka w proszku
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki kminku (może być mielony)
  • 250 g świeżej papryki
  • 30 g mąki
  • listki selera
  • sól

Przyrządzenie:

Flaki dobrze umyć "w wielu wodach", szczotkować, zagotować w dużej ilości wody.
W trakcie gotowania zdjąć tworzącą się pianę.
Zalać zimną wodą, oczyścić z nadmiaru tłuszczu.
Zagotować w nowej wodzie, i gotować około 30 minut.
Zdjąć z ognia i ostudzić zimną wodą.
Ponownie umyć i pokroić w drobne, wąskie paski.
Cebule pokroić w drobną kostkę.
Oczyścić i posiekać drobno czosnek.
Cebulę podsmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor.
Wsypać słodką paprykę i czosnek.
Dobrze wymieszać, uważając, żeby się nie przypaliło.
Dodać świeże pomidory. Wymieszać, przyprawić kminkiem.
Parę minut gotować na niewielkim ogniu, dodać pokrojone flaki, posolić.
Dolać tyle wody, żeby przykryła zawartość naczynia.
Gotować przez około 4 godziny, od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wygotowaną wodę.
Gdy flaki będą miękkie, dodać wymieszaną z zimną wodą mąkę.
Dodać pokrojone na drobno listki selera, świeżą i ostrą paprykę.
Gotować jeszcze przez 15-20 minut.

Podawać:

Z ziemniakami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie