Wołowina: Kebap Kawarma

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 600 g mięsa wołowego na pieczeń
  • 1 duża marchew
  • ½ małego korzenia selera
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • ½ szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • czubryca czerwona
  • liść laurowy
  • 2 łyżki oleju

Przyrządzenie:

Mięso pokroić w małą kostkę.
Warzywa pokroić: cebule w piórka, marchew w plastry, seler w zapałkę, por w półplasterki, paprykę w półkrążki.
Rozgrzać w rondlu olej, dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.
Dodać marchew, cebulę, seler i por, dusić aż warzywa zmiękną.
Jeśli trzeba, to podlać gorącą wodą, ale w bardzo małej ilości.
Potrawa powinna się dusić we własnym sosie.
Doprawić solą, pieprzem, czubrycą, wrzucić liść laurowy.
Dodać pokrojoną paprykę, przecier pomidorowy i wino, dusić pod przykryciem, ciągle mieszając.
W razie potrzeby dolać gorącej wody.
Dusić aż mięso będzie miękkie.
Na końcu ewentualnie doprawić przyprawami i zdjąć z ognia.

Podawać:

Na drugi dzień.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie