Wołowina: Pieczeń wołowa na zimno

Maciej Piwowski
03.11.2015

Składniki:

  • 2 kg wołowiny na pieczeń
  • 1 torebka zupy cebulowej Knorra
  • 1-2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • ½ szklanki przecieru jabłkowego
  • 4-6 ziemniaków, obranych i poćwiartowanych
  • 4-8 marchwi, pokrojonych kawałki długości 3-4 cm
  • ½ kg kapeluszy drobnych grzybów leśnych
  • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Przyrządzenie:

Wołowinę włożyć na blachę do pieczenia.
Połączyć zupę cebulową z winem, wymieszać i tą mieszaniną oblać powoli mięso.
Piec w temperaturze 230°C przez 1 godzinę.
Dodać sok jabłkowy, ziemniaki i marchew, piec przez kolejne 30 minut.
Dodać grzyby, seler, sól i pieprz, piec przez 1 godzinę, odkrywając na ostatnie 30 minut.
Ostudzić, schłodzić w lodówce.

Podawać:

Na zimno, do pieczywa.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie