Wołowina: Pieczony stek z antrykotu

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 1 stek z antrykotu
  • 6 gałązek świeżego rozmarynu
  • ziemniaki, obrane, pokrojone w 2,5 cm kostkę, podgotowane przez jakieś 10-15 minut
  • świeży rozmaryn
  • 1 główka czosnku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przyrządzenie:

Oberwać dolne listki rozmarynu, przeciągając kciukiem i wskazującym palcem wzdłuż gałązki.
Gałązki zanurzyć na chwilę we wrzącej wodzie.
Otrzepać z nadmiaru wody. Zaostrzyć końcówki gałązek, jak małe strzały.
Przebić i przeciągnąć je przez mięso.
Listki rozmarynu pokroić i natrzeć nimi stek z dwóch stron.
Przełożyć na talerz, przykryć i zostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Gotować ziemniaki w osolonej wodzie przez 10-15 minut, odcedzić.
Mięso skropić oliwą z obu stron.
Smażyć mięso przez minutę po każdej stronie.
Wyjąć mięso, na patelnię włożyć ziemniaki z rozmarynem i ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
Chwilkę podsmażyć, z powrotem przełożyć mięso na patelnię.
Wszystko przełożyć do piekarnika i piec przez 30 minut.

Podawać:

Pokrojone w plastry.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie