Wołowina: Polędwica wołowa duszona w czerwonym winie

Jerzy Biernacki
03.11.2015

Składniki:

  • 1,5 kg polędwicy wołowej
  • ½ kg boczku wieprzowego
  • butelka czerwonego półwytrawnego wina
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kostka bulionu wołowego
  • słoiczek kaparów

Przyrządzenie:

Polędwice umyć i oczyścić z błon, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem.
Odstawić ma parę godzin.
Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu i obłożyć plasterkami boczku, który oprószyć pieprzem i majerankiem.
Naczynie zala połową butelki wina, dodać kapary, kostkę bulionu
i piec pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 170°C, co jakiś czas podlewając sosem.
Po godzinie zdjąć pokrywkę i dodać resztę wina.
Piec jeszcze przez pół godziny w temperaturze 180°C.

Podawać:

Z pieczarkami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie