Wołowina: Polędwica wołowa z sosem pieczarkowym

Maciej Piwowski
03.11.2015

Składniki:

  • 250 g polędwicy wołowej, o grubości nie mniejszej niż 2,5 cm
  • 4 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • sól
  • czosnek granulowany
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sos:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 1 szklanka bulionu z wołowiny
  • ½ szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Rozgrzać oliwę na patelni, na średnim ogniu.
Polędwicę posypać ze wszystkich stron solą i granulowanym czosnkiem.
Następnie posypać całą powierzchnię polędwicy równomiernie całą ilością świeżo  zmielonego czarnego pieprzu.
Umieścić mięso na patelni i smażyć przez 7 minut z każdej strony,
nie poruszając mięsa na patelni podczas smażenia danej strony!
Zdjąć mięso z patelni i pozostawić na 10 minut aby odpoczęło.
W tym czasie przygotować sos pieczarkowy:
Na patelnię, na której smażone było mięso, dodać oliwę z oliwek, pokrojone grzyby i posiekany czosnek.
Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez 3 minuty lub aż grzyby zaczyną mięknąć.
Dodać rosół wołowy, zmniejszyć ogień, dodać śmietanę.
Mieszając cały czas doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż sos zgęstnieje.

Podawać:

Z ryżem na sypko.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie