Wołowina: Polędwica z imbirem

Remigisz Szulc
03.11.2015

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 200 g marchwi
  • 200 g cukinii
  • 200 g zielonej papryki
  • 100 g cebuli
  • 2 dymki
  • 75 g imbiru
  • 100 ml bulionu mięsnego
  • 2 łyżki ciemnego miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przyrządzenie:

Miód, sos sojowy i mąkę ziemiaczaną wymieszać.
Mięso pokroić w cienkie paski, zalać połową marynaty i odstawić na 15 minut.
Cebulę, marchew i cukinię obrać, pokroić w plasterki.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski o długości 3 cm.
Dymki obrać i pokroić w paski tej samej długości co papryka.
Imbir obrać i posiekać.
Zamarynowane mięso obsmażyć z obu stron na oleju.
Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i przełożyć na talerz.
Na tłuszcz po smażeniu mięsa włożyć pokrojone warzywa,
zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez 10 minut.
Zmniejszyć ogień, wlać resztę marynaty i gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Dodać imbir, dusić minutę.
Włożyć mięso, wymieszać i pozostawić na ogniu jeszcze 2 minuty.

Podawać:

Z ryżem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie