Wołowina: Potrawka wołowa po flamandzku

Marek Szydełko
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonej pręgi wołowej, pokrojonej w sporą kostkę
  • 2 łyżki mąki pszennej, wymieszanej z solą i pieprzem
  • 75 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 g cebuli, pokrojonej na kawałki
  • listki z jednej gałązki tymianku
  • 3 listki laurowe
  • 660 ml ciemnego piwa
  • 250 ml bulionu wołowego
  • 2 kopiaste łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przyrządzenie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Obtoczyć mięso w mące z solą i pieprzem.
Wziąć duży rondel z pokrywką, nadającą się do wstawienia do piekarnika.
W rondlu rozgrzać oliwę i masło, włożyć mięso i zrumienić ze wszystkich stron
(w razie potrzeby obsmażać mięso partiami).
Zdjąć mięso z patelni i odłożyć.
Na tej samej patelni zrumienić cebulę, następnie włożyć mięso z powrotem do rondla.
Dodać tymianek i liście laurowe, wlać piwo i bulion.
Zeskrobać z dna osad po smażeniu, aby rozpuścił się w sosie.
Dodać galaretkę i ocet jabłkowy.
Przykryć rondel i wstawić do piekarnika.
Piec przez dwie godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.

Podawać:

Z pieczonymi warzywami korzeniowymi albo frytkami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie