Wołowina: Roladki wołowe duszone w kapuście

Remigisz Szulc
03.11.2015

Składniki:

  • 4 duże albo 8 małych plastrów z udźca wołowego
  • 500 g sałatki Babuni
  • 2 duże czerwone cebule
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Przyrządzenie:

Plastry wołowiny rozbić dokładnie tłuczkiem.
Duże płaty po rozbiciu przeciąć na 2 kawałki.
Każdy płat obficie oprószyć pieprzem mielonym, z obu stron.
Cebule obrać, jedną pokroić w cienkie piórka, drugą w cienkie półplasterki.
Plastry boczku podzielić na pół.
Na każdym płacie mięsa, przy brzegu, ułożyć po kawałku boczku i kilka piórek cebuli.
Zwinąć ciasno i spiąć szpadkami, obtoczyć w mące, obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z olejem.
Zrumienione ze wszystkich stron przełożyć do rondla.
Na tę samą patelnię włożyć masło i podsmażyć na nim drugą cebulę.
Kiedy cebula się zeszkli dodać połowę sałatki Babuni, podsmażyć chwilę i przełożyć do rondla z mięsem.
Podlać szklanką wody, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu przez 1-1,5 godziny.
Sprawdzić czy mięso jest miękkie, doprawić solą, dodać resztę sałatki i dusić jeszcze przez 10 minut.

Podawać:

Z kaszą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie