Wołowina: Wołowina z grzybami i pędami bambusa

Remigisz Szulc
03.11.2015

Składniki:

  • 300 g chudej wołowiny
  • papryka
  • kiełki soi
  • 150 g pokrojonych pędów bambusa
  • 20 g grzybów chińskich mieszanych
  • 50 ml grzybowego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przyrządzenie:

Grzyby zalać wrzątkiem, zostawić na 30 minut, odsączyć i pokroić (z grzybów mun usunąć ogonki).
Wołowinę pokroić w wąskie paski, papryki w słupki.
Mięso połączyć z połową sosu sojowego wymieszanego z mąką ziemniaczaną i imbirem.
Pozostawić na 1 godzinę.
Rozgrzać wooka (lub patelnię) i na jednej łyżce oleju usmażyć całe ząbki czosnku, gdy zaczną brązowieć usunąć je.
Dodać grzyby, paprykę i bambus.
Wlać pozostały sos sojowy i smażyć przez 2 minuty.
Usmażone warzywa przełożyć do miski.
Na pozostałym, mocno rozgrzanym oleju, smażyć mięso przez około 3-5 minut.
Dodać smażone warzywa i kiełki sojowe.
Mieszając smażyć jeszcze przez 1 minutę.

Podawać:

Z ryżem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie