Zapiekanki: Babka ziemniaczana

Remigisz Szulc
04.11.2015

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • ½ kg boczku wędzonego
  • kilka plastrów szynki
  • 2 duże cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przyrządzenie:

Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, dodać 4 łyżki oleju.
Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni.
Pod koniec smażenia dodać cebulkę i smażyć aż się zeszkli.
Całość wrzucić do startych ziemniaków.
Dodać jajka i przyprawy, wymieszać.
Masę przełożyć na blachę wysmarowaną olejem.
Na wierzchu położyć plastry szynki.
Piec w temperaturze 190-200°C przez 1,5 godziny.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie