Składniki:
Przyrządzenie:
Pokrojoną w kostkę szynkę wrzucić na rozgrzaną patelnię i usmażyć.
Cebule obrać, pokroić w piórka, smażyć na oliwie, aż będą szkliste. Odstawić aż wyparuje woda.
Pory oczyścić, umyć, pokroić w półplasterki i smażyć. Odstawić aż wyparuje woda.
Połączyć cebulę, pory, szynkę, dodać vegetę i smażyć aby jak najwięcej odparować.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do wypieków.
Na spodzie rozłożyć ciasto francuskie, najlepiej podwójną warstwę.
Na ciasto wyłożyć pory z cebulą i szynką równomierną warstwą.
Rozkłócić 5 jajek ze śmietanką, mieszaninę wylać na warzywa z wędliną.
Przykryć żółtym serem, startym lub pokrojonym w plasterki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180°C na złoty kolor przez około 30-45 minut.
Podawać:
Pokrojoną na kawałki.