Zapiekanki: Zapiekanka góralska

Jerzy Biernacki
04.11.2015

Składniki:

  • 12 jajek
  • 50 g wędzonego boczku
  • 250 g szynki
  • 150 g czerstwego chleba (3 kajzerki)
  • 100 g dymki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka Vegety
  • masło
  • bułka tarta

Przyrządzenie:

Roztrzepać jajka, dodać Vegetę, pieprz, posiekaną dymkę i szynkę.
Wędzony boczek i czerstwą bułkę pokroić w kostkę i dodać do masy z jajek.
Okrągłą blachę o średnicy 18 cm posmarować masłem, posypać bułką tartą i wlać do niej przygotowaną masę.
Blachę przykryć folią aluminiową, umieścić na większej blasze wypełnionej gorącą wodą.
Piec w piekarniku o temperaturze 200°C przez okpło 50 minut.

Podawać:

Pokrojoną.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie