Zapiekanki: Zapiekanka kalafiorowo-pomidorowa

Jerzy Biernacki
04.11.2015

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 3 duże pomidory
  • 2 cebule
  • 1 szklanka startego żółtego sera
  • 2 lub 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka margaryny
  • bułka tarta
  • sól
  • cukier
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • natka pietruszki

Przyrządzenie:

Kalafior podzielić na różyczki i wymoczyć w wodzie z dodatkiem soli.
Wrzucić kalafior do gorącej wody z dodatkiem cukru i soli i gotować około 10 minut.
Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie, posolić.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w plasterki i usunąć miąższ.
Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, włożyć cebulę, posypać ziołami.
Na warstwę cebuli ułożyć pomidory a na nich kalafior.
Posypać startym serem i posiekaną pietruszką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C
do momentu, aż ser się zarumieni, tj. przez około 20 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie