Zapiekanki: Zapiekanka leśna

Mateusz Nowak
04.11.2015

Składniki:

  • 400 g borowików
  • 2 łyżki oliwy
  • 40 g masła
  • 600 g obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 200 g sera owczego, koziego lub mozzarelli

Przyrządzenie:

Borowiki pokroić w słupki.
Rozgrzać na patelni oliwę i usmażyć na niej borowiki.
Pod koniec smażenia dodać posiekany ząbek czosnku.
Foremkę do zapiekania posmarować masłem.
Ziemniaki pokroić w talarki i doprawić pieprzem.
Wymieszać bułkę tartą z natką pietruszki, posiekanym ząbkiem czosnku
i tę miksturę wsypać na ziemniaki.
Na wierzchu rozprowadzić podsmażone borowiki.
Ser pokroić w plastry i ułożyć na borowikach.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210°C na około 15 minut.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie