Zapiekanki: Zapiekanka makaronowo-mięsna

Marek Szydełko
04.11.2015

Składniki:

  • 400 g makaronu kolanka lub rurki
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ dużego selera
  • 2 duże cebule
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • 150 śmietany 18%
  • żółty ser wg uznania
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • zioła prowansalskie

Przyrządzenie:

Makaron ugotować al dente.
Mięso oprószyć mąką i usmażyć.
Dodać starte na grubych oczkach warzywa i podsmażyć.
Dolać 2 szklanki wody i dusić do miękkości.
Przyprawić pieprzem, solą, majerankiem, ziołami prowansalskimi.
Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy i śmietanę wymieszaną z łyżką mąki.
Wymieszać i zagotować.
Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron,
na to wlać sos mięsny i posypać całość startym żółtym serem.
Wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180°C na 20 minut.

Podawać:

Z keczupem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie