Zapiekanki: Zapiekanka przaśna

Remigisz Szulc
04.11.2015

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 500 ml śmietany minimum 18%
  • 5 jajek kurzych
  • sól
  • pieprz
  • 300-400 g boczku
  • 4 średnie cebule
  • masło
  • plasterki żółtego sera

Przyrządzenie:

Ziemniaki obrać i ugotować na pół twardo.
W czasie gdy ziemniaki się gotują boczek pokroić w kostkę, cebulę w piórka
i obydwa składniki podsmażyć na patelni z łyżką masła.
Gdy kartofle są gotowe, odlać wodę i jeszcze gorące pokroić na cienkie plasterki.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć połowę ziemniaków, wysypać podsmażony boczek z cebulą.
Na zasmażony farsz położyć resztę ziemniaków.
Wymieszać śmietanę z jajkami, solą i pieprzem i tą masą zalać ziemniaki.
Piec w temperaturze 200°C około 60 minut.
Przed końcem pieczenia na wierzch ułożyć plasterki sera.
Po wyjęciu z pieca odczekać około 15 minut.
Zapiekankę serwuję z sałatą zieloną z dodatkiem prostego dresingu ze smakowego octu lub cytryny i dobrej oliwy.

Podawać:

Ciepłą, ale nie wrzącą, z zieloną sałatą.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie