Zapiekanki: Zapiekanka ryżowa z boczkiem

Piotr Kowalczyk
04.11.2015

Składniki:

  • 3 woreczki ryżu
  • 400 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 100 g żółtego sera
  • 1 szklanka rosołu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • ketchup

Przyrządzenie:

Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut i ostudzić.
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni.
Cebulę pokroić w kostkę.
Czosnek drobniutko posiekać.
Cebulę z czosnkiem dodać do boczku i razem smażyć, ostudzić.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Do dużej miski przełożyć ryż, zrumieniony boczek, pomidory wraz z sokiem i starty ser.
Do tego dodać rosół, śmietanę i majeranek.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania.
Zapiekać przez około 30 minut w temperaturze 180°C.

Podawać:

Gorącą, polaną ketchupem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie