Zapiekanki: Zapiekanka serowo–ziemniaczana

Jerzy Biernacki
04.11.2015

Składniki:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków
  • kilka ząbków czosnku, wedle uznania
  • 3 łyżki masła
  • 100 g żółtego sera
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej Warzywko
  • 1 łyżeczka papryki w proszku

Przyrządzenie:

Ziemniaki obrać i pokroić na niewielkie kawałki.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
Resztę masła rozłożyć na wierzchu ziemniaków,
następnie posypać je drobno posiekanym czosnkiem.
Całość oprószyć lekko papryką i Warzywkiem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać przez około 40 minut.
Pod koniec pieczenia posypać ziemniaki tartym serem i piec aż do momentu stopienia się sera.

Podawać:

Gorącą, posypaną nacią pietruszki.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie