Zapiekanki: Zapiekanka z kaszy gryczanej

Piotr Kowalczyk
04.11.2015

Składniki:

  • 300 g kaszy gryczanej
  • 200 g mrożonego zielonego groszku
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 50 g startego żółtego sera
  • 150 g marynowanego tofu
  • 1 pomidor
  • 1 łyżka masła
  • kilka listków bazylii
  • masło
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Kaszę ugotować w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić.
Groszek blanszować 5 min w osolonym wrzątku, odcedzić.
Pieczarki obrać, pokroić.
Pomidor pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle.
Tofu pokroić w kostkę.
Do natłuszczonej żaroodpornej formy wsypać warstwę kaszy,
na to groszek, cebulę, tofu i pieczarki, doprawić pieprzem, przykryć pozostałą kaszą.
Na wierzchu ułożyć plasterki pomidorów.
Zapiekać 10 minut w temperaturze 180°C.

Podawać:

Posypane żółtym serem, przybrane listkami bazylii.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie