Zapiekanki: Zapiekanka z mięsem i warzywami

Marek Szydełko
04.11.2015

Składniki:

  • 150 g makaronu
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • żółty ser
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • olej

Przyrządzenie:

Makaron gotować około 10 minut na półtwardo.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę w kostkę.
Czosnek rozgnieść, wrzucić na zimną patelnię, dodać olej i rozgrzać.
Wrzucić mięso, doprawić pieprzem i solą.
Podsmażyć, dodać cebulę i paprykę, poddusić.
Pomidory oberać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać je na patelnię, posypać papryką w proszku.
Wymieszać i dusić jeszcze kilka minut.
Dodać makaron, wymieszać i włożyć do żaroodpornego naczynia.
Położyć na to ser w plasterkach lub starty na tarce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 minut.

Podawać:

Gorące.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie