Zapiekanki: Zapiekanka z rigatoni, pieczarkami i szynką

Maciej Piwowski
04.11.2015

Składniki:

  • 300 g makaronu rigatoni
  • 2 łyżki oliwy
  • 10 g masła
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 100 g pieczarek pokrojonych w talarki
  • sól
  • 4 plastry szynki pokrojone w paseczki
  • 250 ml mleka
  • 500 ml śmietany 22%
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 150 g mrożonego zielonego groszku
  • 100 g startego sera gruyere

Przyrządzenie:

Zagotować 4 litry wody w dużym garnku.
Wrzucić 2 kostki bulionu, wymieszać, gotować 1 minutę, wrzuć makaron i ugotować al dente.
W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło.
Wrzucić posiekany ząbek czosnku i pieczarki, posolić i smażyć przez 5 minut.
Dodać do garnka szynkę, smażyć przez 5 minut, wlać mleko i śmietanę, wsypać pietruszkę i wymieszać.
W małym garnku zagotować 1 litr wody.
Wsypać mrożony zielony groszek, gotować przez 2 minuty, odcedzić i wrzucić do miski.
Odcedzić makaron i dodaj do miski. Wymieszać i przełożyć do żaroodpornej foremki.
Zalać masą śmietanową, posypać serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 15 minut.

Podawać:

Gorące.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie