Zapiekanki: Zapiekanka z ryżem po meksykańsku

Maciej Piwowski
04.11.2015

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki ryżu długoziarnistego
  • 1 cebula
  • 1/2 kg piersi kurczaka
  • opakowanie mrożonki sałatka meksykańska HORTEX
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka curry 
  • sól 
  • tłuszcz do formy

Przyrządzenie:

Cebulę obrać, posiekać.
Łyżkę oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić.
Wsypać ryż, oprószyć szczyptą soli, prażyć 2-3 minuty.
Zalać bulionem warzywnym, gotować na małym ogniu około 20 minut.
Piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w małą kosteczkę.
Papryczkę chili umyć, oczyścić z pestek, posiekać.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić mięso, oprószyć curry i szczyptą soli, przesmażyć.
Wsypać mrożoną sałatkę meksykańską, dodać papryczkę chili, i wymieszać.
Dusić pod przykryciem 10 minut.
Formę żaroodporną natłuścić, włożyć do niej połowę ryżu.
Na ryż położyć kurczaka z warzywami, przykryć z pozostałym ryżem.
Ogórek pokroić na plasterki, ułożyć na zapiekance.
Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie