Zapiekanki: Zapiekanka z wędzonym łososiem

Maciej Piwowski
04.11.2015

Składniki:

  • 1 pęczek świeżych szparagów pokrojonych w 1 cm kawałki
  • 200 g wędzonego łososia
  • 250 g makaronu jajecznego
  • 100 g kaparów
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ szklanki wody
  • 200 g sera Fontina w plasterkach
  • 100 g smażonej cebuli
  • sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • ½ litra śmietany kremówki
  • mleko
  • 5 dużych ząbków czosnku, posiekanych
  • szczypta ziela angielskiego
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 175°C.
Zagotować w garnku wodę, posolić, gotować szparagi przez 30 sekund.
Usunąć szparagi z wrzątku i przełożyć do miski z wodą z lodem, aby zatrzymać proces gotowania.
Po schłodzeniu odsączyć.
Makaron ugotować al dente.
Roztopić masło na patelni na małym ogniu, dodać mąkę i dobrze wymieszać.
Smażyć przez 2 minuty, stale mieszając, nie pozwalając na przypalenie.
Dodać śmietanę i ½ szklanki wody, dokładnie wymieszać.
Jeżeli mieszanina zacznie gęstnieć zbytnio, dodać mleko.
Dodać czosnek, zioła i przyprawy do sosu, gotować przez 5 minut.
Dodać sól i pieprz.
W dużej misce wymieszać ugotowany i odsączony makaron, szparagi, łososia, kapary, kukurydzę i sos.
Mieszać, dopóki sos nie połączy wszystkich składników.
Całą masę przenieść do żaroodpornego naczynia.
Na wierzch położyć plasterki sera fontina i pokrojoną w piórka cebulę.
Piec w piekarniku przez około 12 minut.
Pozostawić do ostygnięcia co najmniej 5 minut i...

Podawać

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie