Zapiekanki: Zapiekanka ziemniaczana

Remigisz Szulc
04.11.2015

Składniki:

  • 6 sporych ziemniaków
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • kilka plastrów żółtego sera
  • margaryna
  • olej

Przyrządzenie:

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach.
W czasie gotowania ziemniaków usmażyć pokrojony w paski boczuś.
Dodać pokrojoną w krążki cebulę, smażyć do zeszklenia cebuli.
Kiedy boczek i cebula będą gotowe, odstawić na bok.
Ugotowane i ostudzone ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w plastry.
Zarooporne naczynie wysmarować margaryną i układać warstwami:
pokrojone w plastry ziemniaki, boczek z cebulą, na wierzchu plastry sera żółty.
Następnie ponownie warstwa ziemniaków, warstwa boczku z cebulką i ser.
Ilość warstw zależnie od wysokości naczynia żaroodpornego.
Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15– 20 minut i piec w temperaturze 220°C.

Podawać:

Na ciepło, z sosem tysiąca wysp.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie