Fantastyka pisarze: Larry Niven

Mariusz Siwko
06.09.2015

Laurence van Cott Niven (urodzony 30 kwietnia 1938 w Los Angeles w Kalifornii), amerykański pisarz science-fiction.

Ukończył matematykę na Uniwersytecie Washburn w Kansas, w 1962.

Debiutował w 1964 utworem The Coldest Place. W 1967 otrzymał nagrodę Hugo za opowiadanie Neutron Star. Jego najbardziej znaną książką jest Pierścień (tytuł oryginalny Ringworld, 1970). Książka ta otrzymała Nagrody Hugo, Locusa oraz Nebuli.

Poza powieściami i opowiadaniami, Niven napisał również scenariusze do seriali telewizyjnych, między innymi do Star Trek: The Animated Series.

Bibliografia

    * World of Ptavvs (1966)
    * Neutron Star (krótkie formy, 1968)
    * A Gift from Earth (1968)
    * The Shape of Space (krótkie formy, 1969)
    * Pierścień (Ringworld 1970)
    * All the Myriad Ways (krótkie formy, 1971)
    * The Flying Sorcerers (1971, razem z Davidem Gerroldem)
    * The Flight of the Horse (krótkie formy, 1973)
    * Protector (1973)
    * Inconstant Moon (krótkie formy, 1973)
    * A Hole in Space (krótkie formy, 1974)
    * The Mote in God's Eye (1974, razem z Jerrym Pournelle)
    * Tales of Known Space (krótkie formy, 1975)
    * The Long ARM of Gil Hamilton (krótkie formy, 1976)
    * A World Out of Time (1976)
    * Inferno (1976, razem z Jerrym Pournelle)
    * Lucifer's Hammer (1977) (razem z Jerrym Pournelle)
    * The Magic Goes Away (1978)
    * Convergent Series (krótkie formy, 1979)
    * The Patchwork Girl (1980)
    * Budowniczowie Pierścienia (The Ringworld Engineers 1980)
    * Park marzeń (Dream Park 1981, razem z Stevenem Barnesem)
    * Oath of Fealty (1981, razem z Jerrym Pournelle)
    * The Magic May Return (1981)
    * The Descent of Anansi (1982, razem z Stevenem Barnesem)
    * Całkowe drzewa (The Integral Trees 1984)
    * More Magic (krótkie formy, 1984)
    * Niven's Laws (krótkie formy, 1984)
    * Footfall (1985, razem z Jerrym Pournelle)
    * Berserker Base (1985, razem z Poulem Andersonem, Edwardem Bryantem, Stephenem R. Donaldsonem, Fredem Saberhagenem, Connie Willis oraz Rogerem Zelaznym)
    * Limits (krótkie formy, 1985)
    * The Smoke Ring (1987)
    * Dziedzictwo Heorotu (The Legacy of Heorot, 1987, razem z Jerrym Pournelle i Stevenem Barnesem)
    * The Barsoom Project (1989, razem z Stevenem Barnesem)
    * N-Space (krótkie formy, 1990)
    * Achilles' Choice (1991, razem z Stevenem Barnesem)
    * Playgrounds of the Mind (krótkie formy, 1991)
    * Fallen Angels (1991, razem z Jerrym Pournelle, Michaelem Flynnem, Nagroda Prometeusza) ISBN 0-7434-3582-6 Wersja elektroniczna dostępna pod adresem Baen Free Library.
    * The California Voodoo Game (1992, razem z Stevenem Barnesem)
    * Green Lantern: Ganthet's Tale (1992, komiks - razem z Johnem Byrne, dostępny również w Polsce, pod tym samym tytułem)
    * Crashlander (krótkie formy, 1994)
    * The Gripping Hand (1994, razem z Jerrym Pournelle)
    * Dzieci Beowulfa (Beowulf's Children, 1995, razem z Jerrym Pournelle i Stevenem Barnesem, znane również w wydaniu brytyjskim pod tytułem The Dragons of Heorot)
    * Flatlander (krótkie formy, 1995)
    * The Ringworld Throne (1996)
    * Three Books of Known Space (1996)
    * Droga przeznaczenia (Destiny's Road 1997)
    * Rainbow Mars (1999)
    * Miasto pożogi (The Burning City 2000, razem z Jerrym Pournelle)
    * Saturn's Race (2000, razem z Stevenem Barnesem)
    * Scatterbrain (krótkie formy, 2003)
    * Ringworld's Children (2004)

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.