Fantastyka pisarze: Ray Bradbury

Antoni Kwapisz
06.09.2015

Ray Bradbury

Ray Bradbury w 1975 roku
Imiona i nazwisko     Raymond Douglas Bradbury
Data i miejsce urodzenia     22 sierpnia 1920
Stany Zjednoczone Waukegan, Illinois
Dziedzina sztuki     literatura
Styl     fantastyka naukowa, fantasy, horror
Ważne dzieła     451 stopni Fahrenheita, Kroniki marsjańskie

Raymond Douglas Bradbury (ur. 22 sierpnia 1920) jest amerykańskim pisarzem, należącym do czołówki światowych twórców fantastyki. Używał pseudonimów: Edward Banks, William Elliot, D. R. Banat, Leonard Douglas, Leonard Spaulding. Publikował pod nimi głównie w pismach głównego nurtu.

Urodził się w Waukegan w stanie Illinois w USA. Jego rodzina przenosiła się kilka razy, by osiąść w 1934 roku w Los Angeles w Kalifornii. Jego dziadek i pradziadek byli wydawcami gazet, więc nic dziwnego w tym, że Bradbury jako dziecko wiele czytał i pisał. Ukończył liceum w Los Angeles, ale z powodów finansowych nie mógł pozwolić sobie na studia. By mieć za co żyć, sprzedawał gazety. Uczył się sam w bibliotece. Pod wpływem bohaterów science fiction takich jak Flash Gordon czy Buck Rogers, Bradbury zaczął publikować opowiadania fantastyczne. W 1939 roku zaczął wydawać swój fanzin "Futuria Fantasia". W 1941 roku wspólnie z Henrym Hasse napisał swoje pierwsze opowiadanie "Pendulum". Opublikował je w piśmie "Super Science Stories". Pierwsza książka (zbiór opowiadań napisanych w latach 1943-1947) Dark Carnival, została wydana w 1947. Większość tych opowiadań ukazała się wcześniej, głównie w magazynie "Weird Tales". Drugi zbiór opowiadań, October Country, został wydany w 1955 roku. Znajdowały się w nim tylko cztery nowe utwory. Resztę stanowiły przerobione teksty z Dark Carnival. W 1950 roku Bradbury wydał zbiór Kroniki marsjańskie, który przyniósł mu sławę i uznanie krytyki. Kroniki marsjańskie to zbiór luźno ze sobą powiązanych opowiastek, w specyficzny, oniryczny sposób opowiadających o historii kolonizacji Marsa. W roku 1951 opublikował zbiór Illustrated man (Człowiek ilustrowany).

Kilka jego opowiadań zostało adaptowane na komiksy przez EC Comics. W 1979 roku na podstawie Kronik marsjańskich stworzono miniserial, w którym występował Rock Hudson. Kilka jego powieści zostało przeniesionych na duży ekran. Jedną z najbardziej znanych jest filmowa adaptacja książki Fahrenheit 451 w reżyserii Françoisa Truffaut z 1966 roku.

Bibliografia

Powieści

    * (1953) 451 stopni Fahrenheita (ang. Fahrenheit 451)
    * (1957) Słoneczne wino (Dandelion Wine)
    * (1962) Something Wicked This Way Comes
    * (1990) A Graveyard for Lunatics
    * (1992) Green Shadows, White Whale
    * (1998) Ahmed and the Oblivion Machines
    * (1999) Death Is a Lonely Business
    * (1999) The Halloween Tree
    * (2001) From the Dust Returned
    * (2003) Let's All Kill Constance
    * (2003) It Came From Outer Space

Zbiory opowiadań

    * (1947) Dark Carnival
    * (1950) Kroniki marsjańskie (The Martian Chronicles)
    * (1951) Człowiek ilustrowany (The Illustrated Man)
    * (1953) The Golden Apples of the Sun
    * (1955) The October Country
    * (1959) A Medicine for Melancholy
    * (1960) R is for Rocket
    * (1966) K jak kosmos (S is for Space)
    * (1969) I Sing The Body Electric!
    * (1988) The Toynbee Convector
    * (1998) Driving Blind
    * (2002) One More for the Road

Wyróżnienia i nagrody

Na cześć pisarza jedna z planetoid została nazwana 9766 Bradbury. Z kolei krater na Księżycu otrzymał nazwę "Krater Dandelion" od tytułu powieści Dandelion Wine.

Otrzymał Nagrodę World Fantasy Award i Nagrodę Stokera, obydwie za całokształt twórczości. W 1989 roku został uhonorowany, również za całokształt twórczości, nagrodą Grand Master.

Otrzymał również nagrody SF Hall of Fame Living Inductee, oraz Pierwszą Nagrodę Fandomu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.