Piotr Rogucki

Maciej Piwowski
05.09.2015

Piotr Rogucki (ur. 5 maja 1978 w Łodzi) – wokalista i frontman łódzkiego zespołu rockowego Coma, aktor, absolwent Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie.

Kariera

Karierę sceniczną rozpoczął, śpiewając piosenki swojego autorstwa na przeglądach i festiwalach. Wygrał Oranżerie (2000), Wrzosowiska (2001), Piostury (2002) oraz Spotkania Zamkowe w Olsztynie (2004).

W 2001 roku zdobył II nagrodę na 37. Studenckim Festiwalu Piosenki w Krakowie. W 2004 roku wraz z zespołem Coma otrzymał Grand Prix, nagrodę im. Agnieszki Osieckiej i wyróżnienie na 25. Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu za interpretację piosenki "Underground" Toma Waitsa i "100 tysięcy jednakowych miast" własnego autorstwa. Jest też laureatem nagrody im. G. Ciechowskiego. Wraz z zespołem Coma otrzymał w 2007 nagrodę "Złotego Bączka" na XIII Przystanku Woodstock.

Z zespołem Coma wydał płyty Pierwsze wyjście z mroku w 2004, Zaprzepaszczone siły wielkiej armii świętych znaków w 2006 i Hipertrofia w 2008.

Występuje w TR Warszawa (dawniej Teatr Rozmaitości). Grał w spektaklach "Zaryzykuj Wszystko", "Giovanni" czy "2007:Macbeth".

Filmografia

    * 2002: Syzyfowe prace - jako uczeń
    * 2006: Oficerowie - jako drobny pijaczek Manolo
    * 2007: Doskonałe popołudnie - jako operator Jacek
    * 2007: Am Ende kommen Touristen (Na końcu nadejdą turyści) - jako Krzysztof, brat Ani
    * 2008: Trzeci oficer - ponownie jako drobny pijaczek Manolo
    * 2009: Skrzydlate świnie
    * 2009: Czas honoru - jako handlarz (gościnnie)

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.