Podstawowym kryterium oceny żniw jest ilość zebranych plonów z każdego hektara uprawy. Jakość oczywiście także ma znaczenie, natomiast kluczową kwestią dla każdego rolnika jest to, aby w danym roku zebrać jak największy plon. Co to oznacza w praktyce, w przełożeniu na konkretne liczby? Zapraszamy do lektury naszego artykułu.
W przypadku uprawy pszenicy o dobrym plonie mówimy wtedy, gdy uda się zebrać między 6 a 8 ton z hektara. Bardzo dobry plon to każdy powyżej 8 ton z hektara.
Dla uprawy kukurydzy dobrym plonem jest zebranie około 10-12 ton z hektara. W bardzo dobrych latach rolnicy są w stanie uzyskać do 12-15 ton z hektara.
Popularna w naszym kraju roślina uprawna jest dość kapryśna. W dobrych latach daje do 4-5 ton plonu z hektara, a w bardzo dobrych plonowanie może przekroczyć 5-6 ton.
Uprawy jęczmienia dają bardzo zróżnicowany plon. Za dobry można uznać ten na poziomie 5-7 ton z hektara. Bardzo dobre plonowanie przekracza natomiast 8 ton z hektara.
W przypadku tej rośliny uprawnej mówimy już o znacznie większych rzędach wielkości. O dobrym roku mówią producenci, którym udało się zebrać około 60-70 ton buraka. Świetny plon to taki, który przekracza 80 ton z hektara.
Dobre plonowanie w przypadku ziemniaków to takie, które pozwala uzyskać do 40-50 ton z hektara uprawy. Bardzo dobry wynik przekracza 60 ton.
Coraz popularniejsza uprawa soi w dobrym roku przynosi około 3-4 ton zbiorów z hektara, a w bardzo dobrym nawet powyżej 5 ton.
Dobre plonowanie w przypadku słonecznika oznacza uzyskanie do 3-4 ton z hektara uprawy. Dużym sukcesem jest natomiast zebranie powyżej 5 ton słonecznika na każdy hektar.
Są to oczywiście tylko przybliżone wartości, a ostateczne plonowanie zawsze zależy od indywidualnych uwarunkowań, m.in. stanowiska, jakości zastosowanych nawozów oraz pogody w danym regionie.