Z innego artykułu wiesz już, jakie choroby zawodowe najczęściej towarzyszą osobom pracującym na roli. Istnieją sposoby, aby znacząco zminimalizować ryzyko zachorowania – wystarczy tylko z nich korzystać, z czym niestety różnie bywa. Dowiedz się, jak zapobiegać chorobom zawodowym w rolnictwie, stosując się do kilku podstawowych wskazówek.
To absolutna podstawa. Pracując na roli, czy to na polu, w oborze czy w szeroko rozumianym obejściu, należy nosić maski, rękawice oraz odzież ochronną. Szczególnie ważne są te pierwsze, które chronią przed pyłem i alergenami, czyli czynnikami ryzyka poważnych chorób układu oddechowego, na czele z Przewlekłą Obturacyjną Chorobą Płuc.
Regularne sprawdzanie swojego stanu zdrowia, szczególnie układu oddechowego i mięśniowo-szkieletowego, to warunek wczesnego zdiagnozowania potencjalnych chorób i tym samym ich skutecznego leczenia. Nie zasłaniaj się brakiem czasu!
Na ten aspekt kładzie się dziś szczególny nacisk. Rolnictwo profesjonalne należy traktować tak jak każdą inną działalność gospodarczą, zwracając baczną uwagę na bezpieczeństwo pracy i przestrzeganie przepisów. Podstawą jest regularne uczestniczenie w szkoleniach zawodowych, m.in. organizowanych przez lokalne ośrodki wsparcia rolniczego.
Mamy tutaj na myśli nie tylko opryski, ale też nawozy sztuczne. Nie wolno ulegać rutynie. Kontakt z takimi czynnikami może – szczególnie w długim okresie – przynieść poważne konsekwencje zdrowotne, dlatego bezwzględnie pamiętamy o stosowaniu środków ochrony osobistej.
Wszelkie urządzenia, z jakich korzysta rolnik, wymagają bieżącej konserwacji i kontroli stanu technicznego, co ma na celu zapewnienie ich bezawaryjności i tym samym bezpieczeństwa pracy.