Rzepak to jedna z najczęściej uprawianych roślin na świecie. Opłacalność produkcji rzepaku jest jednak ściśle uzależniona od plonowania i jakości zbiorów, na co ogromny wpływ ma sposób nawożenia. Rzepak to roślina o wysokich wymaganiach żywieniowych, dlatego konieczny jest poprawny dobór nawozów odpowiadających na potrzeby uprawy. Po kilka wskazówek zajrzyj do naszego poradnika.
Rzepak, podobnie jak wszystkie inne rośliny uprawne, zgłasza spore zapotrzebowanie na azot, fosfor i potas. To jednak nie wszystko. Uprawa rzepaku najczęściej wymaga również uzupełnienia niedoborów siarki, która jest kluczowa dla syntezy białek i olejów, zwiększając przy tym efektywność pobierania azotu.
Dodatkowo wskazane jest sięganie po nawozy zawierające cenne mikroelementy, takie jak bor (wpływa na kwitnienie i zdrowotność roślin), cynk, mangan i molibden.
W uprawie rzepaku stosuje się przede wszystkim nawozy przedsiewne, takie jak:
Wielu rolników sięga również po klasyczne nawozy azotowe, które są szczególnie wskazane w okresie wiosennym, takie jak saletra amonowa czy mocznik.
W odpowiedzi na zwiększone zapotrzebowanie na siarkę wprowadza się nawożenie preparatami zasobnymi w ten pierwiastek, jak siarczan amonu czy kizeryt.
Z kolei niedobory mikroelementów można uzupełnić poprzez nawożenie dolistne preparatami zawierającymi bor, mangan, cynk, molibden czy miedź – ten etap nawożenia przypada na okres bezpośrednio poprzedzający kwitnienie roślin.
Stosując się do podstawowych zasad nawożenia rzepaku, można liczyć na zwiększenie plonów i poprawienie jakości oleju pozyskiwanego z rośliny, co ma kluczowe znaczenie z punktu widzenia ogólnej opłacalności produkcji.