Nawożenie pszenicy ozimej – podstawowe zasady

Marek Szydełko
22.04.2025

Pszenica ozima to jedna z najpopularniejszych upraw w naszym kraju. Wymaga specyficznego podejścia do kwestii nawożenia, co warunkuje uzyskanie odpowiednio wysokich i jakościowych plonów. Podstawowe zasady nawożenia pszenicy ozimej przybliżamy w naszym poradniku.

Azot

Azot to kluczowy składnik odżywczy pszenicy, dlatego rolnik musi zadbać o jego uzupełnienie. W przypadku pszenicy ozimej stosuje się nawożenie w kilku dawkach:

  • Wczesną wiosną - ok. 40-60 kg N/ha, w celu wsparcia rozwoju systemu korzeniowego i krzewienia.
  • Początek strzelania w źdźbło - ok. 40-80 kg N/ha, nawożenie wpływa na budowę źdźbła i kłosów.
  • Faza liścia flagowego lub kłoszenia - 30-50 kg N/ha w celu poprawy jakości ziarna i zwiększenia zawartości białka.

Fosfor

Fosfor (P) to niezbędny składnik odżywczy uczestniczący w procesie rozwoju korzeni. Pszenicę ozimą nawozimy preparatami fosforowymi przedsiewnie w dawce 40-80 kg P₂O₅/ha.

Potas

Potas (K) pomaga roślinom w budowaniu odporności na stresy środowiskowe. Nawozy potasowe stosujemy w dawce około 80-120 kg K₂O/ha jesienią lub wiosną.

Ważne jest także uzupełnienie innych składników odżywczych

Poza azotem, fosforem i potasem, pszenica ozima potrzebuje także szeregu innych składników odżywczych. Preferowane są nawozy zawierające siarkę, która zwiększa wykorzystanie azotu i poprawia jakość białka w ziarnie.

Dobrym pomysłem będzie również sięgnięcie po nawozy zawierające cenne mikroelementy (Zn, Mn, Cu, B, Fe), które stosuje się dolistnie w fazach krzewienia i strzelania w źdźbło.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie