Azot to kluczowy składnik odżywczy roślin uprawnych. Ma decydujący wpływ na ich wzrost, produkcję białek i plonowanie. Stosowanie nawozów azotowych jest zatem niezbędne w rolnictwie profesjonalnym, przy czym należy robić to z głową i zgodnie z podstawowymi zasadami. Najważniejsze z nich krótko omawiamy w naszym poradniku.
Zawsze zaczynamy od analizy gleby, aby sprawdzić zawartość azotu mineralnego w glebie i na tej podstawie dostosować dawki nawozu. Pamiętajmy przy tym, że zapotrzebowanie na azot różni się w zależności od gatunku rośliny (np. zboża, rzepak, kukurydza mają wysokie potrzeby azotowe).
Nawozy azotowe stosuje się w momentach największego zapotrzebowania roślin na ten składnik, np. w fazie intensywnego wzrostu. Ważna jest również pora roku:
Nawozy azotowe stosujemy wtedy, gdy temperatura gleby przekracza 5°C. Unikamy aplikacji przed spodziewanymi deszczami, co pozwoli zapobiec wymywaniu azotu do głębszych warstw gleby wód powierzchniowych.
W okresach suszy azot może być mniej efektywnie wykorzystywany przez rośliny, dlatego warto wtedy rozważyć nawożenie dolistne (oczywiście o ile jest możliwe).
Optymalne pobieranie azotu zachodzi w glebie o lekko kwaśnym lub obojętnym odczynie (pH 6,0–7,0). Stąd należy pamiętać, aby na glebach kwaśnych najpierw zastosować wapnowanie w celu poprawy odczynu i ograniczenia strat azotu.