Potas to jeden z trzech kluczowych makroelementów, stanowiący bardzo ważny składnik odżywczy roślin uprawnych. Uzupełnienie niedoborów potasu jest niezbędne dla osiągnięcia oczekiwanego plonowania. Potas wpływa na regulację gospodarki wodnej, fotosyntezę oraz odporność roślin na choroby i stresy środowiskowe. Na rynku znajdziemy wiele rodzajów nawozów potasowych, a najpopularniejszym z nich przyglądamy się w naszym artykule.
Jest to nawóz o znacznej zawartości potasu, wynoszącej 50–60% K₂O. To najpopularniejszy i najbardziej ekonomiczny nawóz potasowy. Jest rozpuszczalny w wodzie, łatwo dostępny dla roślin, może być stosowany przed siewem lub w trakcie wegetacji.
Ze względu na zawartość chlorków, może być mniej odpowiedni dla niektórych wrażliwych roślin, np. ziemniaków, owoców czy winorośli.
Zawartość potasu to 48–52% K₂O. Nawóz ten nie zawiera chlorków, co czyni go odpowiednim dla roślin wrażliwych na sól. Zawiera także siarkę (17–18%), która wspomaga syntezę białek w roślinach. Jest idealny do stosowania w uprawach warzyw, owoców, winorośli i roślin ozdobnych.
Wszechstronne nawozy zawierające 20–30% K₂O, stanowiące również źródło magnezu, a niektóre – jak Kornkali - także sodu, który może poprawiać strukturę gleby. Znajdują zastosowanie w uprawach wymagających większych dostaw magnezu, np. zbóż, kukurydzy, buraków cukrowych.
Zawiera około 46% K₂O, jest także źródłem azotu w formie azotanowej (13–14%). To znakomity nawóz do stosowania w okresie intensywnego wzrostu roślin. rozpuszczalny w wodzie, odpowiedni do fertygacji i nawożenia dolistnego.
Wyróżnia się wysoką zawartością potasu (50–55% K₂O), ma neutralne pH, może być stosowany w uprawach wrażliwych na kwasowość gleby. Często używany w formie płynnej do fertygacji.
Te uniwersalne nawozy zawierają potas w połączeniu z azotem, fosforem lub innymi składnikami. Są odpowiednie dla różnych rodzajów upraw.