VAT na żywność obniżony do 0%, ale czy na pewno płacimy mniej?

Remigisz Szulc
05.02.2022

Od 1 lutego 2022 roku obowiązuje obniżona, zerowa stawka podatku VAT na podstawowe produkty żywnościowe. Dotyczy to m.in. mięsa, ryb, nabiału, warzyw, owoców czy pieczywa. Powinno się to oczywiście przełożyć na niższe ceny w sklepach, ale czy tak faktycznie jest? To sprawdzą kontrolerzy Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, którzy w drugim tygodniu lutego incognito ruszają do sklepów.

Niektórzy sprzedawcy mogą wprowadzać klientów w błąd

Obniżenie stawki podatku VAT na podstawowe produkty spożywcze ma mimo wszystko symboliczne przełożenie na ceny. Możemy liczyć na realne obniżki w zakresie od kilku do kilkunastu groszy na poszczególnych produktach. Dlatego istnieje wysokie ryzyko, że niektórzy sprzedawcy mogą nie zmienić cen lub zrobią to nieprawidłowo, licząc na to, że konsumenci i tak się nie zorientują.

Dlatego do akcji wkracza UOKiK i zapowiada wzmożone kontrole cen w całym kraju. Inspektorzy urzędu mają sprawdzać m.in., czy sprzedawcy umieszczają przy kasach informację o obowiązującej obniżce stawki podatku. Najważniejszym elementem kontroli będzie natomiast zrobienie standardowych zakupów i sprawdzenie, czy rzeczywiście ceny poszczególnych produktów zostały dostosowane do nowej stawki VAT-u.

Jeśli kontrola wykaże, że sprzedawca wprowadza klientów w błąd, to prezes UOKiK może na niego nałożyć karę odpowiadającą do 10 procent obrotu.

UOKiK prosi również konsumentów o zgłaszanie przypadków nieuczciwego podejścia sprzedawców. Można to robić anonimowo pod adresem mailowym: zgloszenia.ceny@uokik.gov.pl.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Na naszej stronie korzystamy z plików cookies w celu spersonalizowania reklam, więcej informacji.