Płyta ceramiczna kontra indukcyjna: którą wybrać?

Mariusz Siwko
18.04.2019

Płyta grzewcza jest podstawowym elementem wyposażenia kuchni. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu wybór ograniczał się właściwie tylko do kuchenek gazowych. Z czasem na polskim rynku zaczęły się pojawiać eleganckie płyty ceramiczne, które jednak zostały już wyparte przez płyty indukcyjne. Te ostatnie cieszą się ogromną popularnością i nie ma w tym przypadku. Są po prostu znacznie lepsze niż płyty ceramiczne  - pod każdym względem.

Efektywność energetyczna

To pierwszy argument przemawiający za wyborem płyty indukcyjnej. Nawet podstawowe modele osiągają efektywność energetyczną na poziomie 90%, podczas gdy płyty ceramiczne z trudem przekraczają granicę 60-65%. Z czego to wynika?

Powodem jest to, że płyta indukcyjna przekazuje energię wyłącznie na dno naczynia ustawionego na polu grzewczym. Nie ogrzewa więc otoczenia, co jest typowe dla płyt gazowych i ceramicznych. Innymi słowy: nie mamy tutaj do czynienia z marnowaniem energii. Wynika z tego kolejna przewaga płyty indukcyjnej nad ceramiczną: ta pierwsza jest znacznie tańsza w eksploatacji.

Bezpieczeństwo

Pod tym względem ponownie bezapelacyjnie wygrywa płyta indukcyjna. Warto zauważyć, że nawet po ustawieniu maksymalnej mocy, pole grzewcze się nie nagrzewa. Owszem, po zakończeniu gotowania czy smażenia może być ono ciepłe, ale jest to wyłącznie efekt styku z nagrzanym naczyniem.

Zupełnie inaczej wygląda to w przypadku płyty ceramiczne, gdzie w trakcie gotowania całe pole grzewcze nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury. Niesie to ze sobą ryzyko oparzenia, na co szczególną uwagę powinny zwrócić rodziny z małymi dziećmi.

Mało tego: po zakończeniu gotowania płyta ceramiczna wolno traci temperaturę, a więc nie można jej dotykać (np. w celu umycia) nawet przez kilkadziesiąt minut. Ten problem nie dotyczy płyty indukcyjnej, która schładza się do temperatury otoczenia w ciągu kilku minut.

Wygoda użytkowania

Tutaj możemy orzec remis. Obie płyty są wyposażone w nowoczesny, elektroniczny system sterowania z panelem dotykowym, co umożliwia np. ustawienie czasu gotowania czy zaprogramowanie opóźnionego startu. Jest to bardzo wygodne.

Jeśli natomiast chodzi o utrzymanie w czystości, to tutaj także obie płyty wypadają podobnie. Gładka powierzchnia ułatwia mycie tafli zwykłą ścierką czy chusteczką nasączoną środkiem myjącym.

Podsumowując: płyta indukcyjna jest o wiele lepszym wyborem niż ceramiczna. Argumentem przemawiającym za zakupem tej drugiej jest wyłącznie cena, jednak biorąc pod uwagę kwestie czysto użytkowe, nie powinna być ona głównym czynnikiem decyzyjnym.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie