Recenzja: piekarnik do zabudowy Amica EBF 8551, nie polecamy

Maciej Piwowski
24.01.2018

Dostawca: Amica S.A.

Nasza opinia:

Piekarnik do zabudowy Amica EBF 8551 kupiliśmy w 2012 roku. To model z niskiej półki, ale w tamtym czasie nie mieliśmy pieniędzy na nic lepszego. Do marki Amica mamy natomiast zaufanie – był to kolejny sprzęt tej firmy w naszym domu (po pralce, odkurzaczu, płycie indukcyjnej i mikserze). Lubimy kupować rzeczy wyprodukowane w Polsce, zwłaszcza takie, których jakość nie odbiega od zachodnich standardów.

Tym razem jednak się przeliczyliśmy. Z piekarnikiem nie ma zasadniczo problemów – działa bezawaryjnie, nawet nieźle wygląda, ma wszystkie funkcje, których potrzebujemy. Jest tylko mały szkopuł: urządzenie źle wywiązuje się ze swojej podstawowej roli.

Pieczenie w tym piekarniku jest loterią. Trudno trzymać się sztywno przepisów. Dochodzi do takich absurdów, że to samo ciasto, zrobione identyczną metodą, raz wychodzi niedopieczone, a za kolejnym razem przypalone. Pomieszanie z poplątaniem. Tak samo jest z mięsami czy zapiekankami. Doszliśmy do etapu, który był znany naszym mamom korzystającym ze starych piekarników gazowych. Potrawę trzeba często sprawdzać i oceniać stan wypieczenia „na oko”, co w XXI wieku jest absurdem.

Piekarnik Amica EBF 8551 jest numerem jeden na naszej liście sprzętów do wymiany. Szkoda, bo lubimy tę markę, ale najwyraźniej w kategorii urządzeń budżetowych,polski producent nie ma się czym pochwalić. To nauczka na przyszłość.

Alternatywa: tym razem zainwestujemy w piekarnik parowy.

Jakość serwisu: nie reklamowaliśmy piekarnika, bo nasze odczucia mogą być subiektywne. Piekarnik nie uległ awarii – on po prostu nie spełnia nieco wyższych oczekiwań.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie