Niedowaga: nie ma się z czego cieszyć!

Jerzy Biernacki
18.10.2019

Moda na bycie fit przynosi wiele dobrego, ale niestety coraz więcej osób aż do przesady ulega presji bycia szczupłym. Przejście na drakońską dietę, ubogą w wiele cennych składników odżywczych, a do tego katowanie się ćwiczeniami, może szybko doprowadzić do niedowagi. Teoretycznie lepiej jest być za chudym niż za grubym, ale w rzeczywistości zbyt niska masa ciała może być równie groźna, jak nadwaga czy otyłość. Czym grozi niedowaga i związane z nią niedożywienie organizmu? Tego dowiesz się z naszego poradnika.

Skutki niedowagi

Niedowaga może nieść ze sobą długofalowe konsekwencje dla zdrowia. Zwykle pierwszym objawem niedożywienia jest bardzo częste łapanie różnego rodzaju infekcji – od zwykłego przeziębienia, przez grypę, aż po infekcje grzybicze. Jest to spowodowane typowymi przy niedowadze niedoborami witamin z grupy B, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz cynku.

Osoby z niedowagą bardzo często czują się osłabione, nawet krótko po zjedzeniu posiłku. To efekt niedoboru żelaza i kwasu foliowego, co w krótkim czasie prowadzi do anemii. Mogą występować częste omdlenia, niskie ciśnienie, zawroty głowy, problemy z koncentracją.

Jeśli ważysz zbyt mało, to spodziewaj się problemów w pracy i w kontaktach z innymi ludźmi, również przyjaciółmi. Niedowaga wpływa na zmianę zachowania – osoby z niedożywieniem mogą być nadpobudliwe, rozchwiane emocjonalnie, a także mieć zaburzenia pamięci. To wina niedoborów witamin z grupy B oraz magnezu.

Niedowaga idzie również w parze z problemami stomatologicznymi. Zbyt niskie stężenie ważnych minerałów w organizmie (przede wszystkim wapnia, fosforu, witaminy E i witaminy C) skutkuje szybkim rozwojem próchnicy, parodontozą, a nawet osłabieniem kości.

Ponadto niedowaga sprzyja pogorszeniu wzroku. Osoby niedożywione bardzo często narzekają na osłabienie ostrości widzenia – jest to spowodowane głównie niedoborami witaminy A i witaminy C.

Jak uniknąć niedowagi?

Wbrew pozorom osoby, które mają tendencję do tycia, nie muszą wybierać między nadwagą a niedowagą. Aby utrzymać prawidłową masę ciała i zapewnić organizmowi optymalny poziom składników odżywczych, należy przede wszystkim stosować zbilansowaną dietę. Zapomnij o katowaniu się głodówkami.

Bardzo dobre efekty dietetyczne możesz osiągnąć jedząc normalne porcje, nie głodząc się, ale ograniczając spożycie węglowodanów. Spróbuj również zamienić proporcje mięsa i produktów roślinnych w swoim jadłospisie. Nie zapomnij również o regularnej aktywności fizycznej.

Bardzo ważne jest przy tym, aby kontrolować swoją wagę i nie ogłaszać sukcesu w momencie, gdy masa ciała spadła znacznie poniżej optymalnej wartości (można to określić przy pomocy indeksu BMI).

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie