Podstawowy kosmetyk pozyskiwany z… owczej wełny

Przeglądając skład swoich kosmetyków, z pewnością niejednokrotnie natrafisz na lanolinę. To znany od wielu lat naturalny środek kosmetyczny, który ma bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w kosmetyce i kosmetologii, ale także w przemyśle farmaceutycznym. Czym właściwie jest lanolina? Jak się ją pozyskuje?

Lanolinę zawdzięczamy owcom

Lanolina to tzw. tłuszczopot, który jest naturalnym składnikiem owczej wełny. Wytwarzają ją także inne zwierzęta, które natura wyposażyła w wełnę, jednak zdecydowanie najczęściej stosuje się lanolinę z owiec. Ten stabilizator jest produkowany przez owcze gruczoły łojowe. Lanolina chroni zwierzęta przed zimnem i innymi niekorzystnymi zjawiskami atmosferycznymi, dlatego najintensywniejsza produkcja następuje zimą i upalnym latem.

Lanolinę pozyskuje się w procesie strzyżenia owiec. Wełna jest odwirowywana, co pozwala odseparować pożądany składnik i przeznaczyć go na cele kosmetyczne czy farmaceutyczne. Na późniejszych etapach zanika charakterystyczną woń, dlatego lanolina kosmetyczna jest praktycznie bezzapachowa.

Właściwości lanoliny

Lanolina jest fantastycznym środkiem nawilżającym i to właśnie tę cechę najczęściej wykorzystuje się w kosmetyce. Warstwa owczego tłuszczopotu znakomicie chroni przed utratą wody, tworząc na skórze niewidoczny filtr. Stosowanie lanoliny jest więc szczególnie polecane osobom, które cierpią na suchość skóry, podrażnienia, alergie, długo przebywającym na dworze w czasie niekorzystnej pogody (zarówno mrozu, jak i upału).

Kolejną pożądaną cechą lanoliny jest wiązanie substancji rozpuszczalnych w wodzie, w tym składników odżywczych i witamin. Właśnie dlatego na bazie lanoliny powstają maści lecznicze (stosowane np. na świąd czy atopowe zapalenie skóry), kremy i balsamy.

Ciekawostka

Owcza lanolina składem jest bardzo zbliżona do warstwy lipidowej ludzkiego naskórka. Jest więc w pełni bezpieczna dla naszej skóry, a także przyspiesza wchłanianie substancji odżywczych zawartych w kosmetykach.

Efekty stosowania lanoliny są bardzo korzystne. Skóra staje się miękka, sprężysta, jest o wiele lepiej chroniona przed wiatrem, mrozem, upałem czy silnym nasłonecznieniem. Dotyczy to nie tylko skóry, ale też włosów czy paznokci. Lanolina ponadto łagodzi stany zapalne i przyspiesza gojenie się drobnych ran.

W jakich produktach znajdziesz lanolinę?

Przede wszystkim w balsamach, pomadkach, kremach nawilżających, błyszczykach, naturalnych mydłach, maściach, ale też w dezodorantach. Lanolina jest również podstawowym składnikiem dermatologicznych środków leczniczych stosowanych w terapii AZS czy łuszczycy.
 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.