Profilaktyka raka jelita grubego

Jerzy Biernacki
16.02.2018

To drugi najczęściej występujący nowotwór w naszym kraju (po raku płuca u mężczyzn i raku piersi u kobiet). Codziennie umiera na niego 28 mieszkańców Polski, a każdego roku diagnozuje się go u ponad 15 tysięcy osób. Te zatrważające statystyki wynikają z prostego faktu: wciąż mnóstwo osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że również mogą paść ofiarą tego podstępnego nowotworu. Tymczasem w Polsce funkcjonuje zaawansowany program profilaktyki raka jelita grubego. Trzeba „tylko” z niego skorzystać.

Bezpłatna kolonoskopia

Kolonoskopia to nieprzyjemne, ale bardzo skuteczne badanie, które pozwala wykryć niepokojące zmiany w jelicie grubym jeszczem na wczesnym etapie. Lekarz obserwując ścianki jelita szuka drobnych polipów, z których w przyszłości może rozwinąć się rak. W Polsce badanie kolonoskopowe jest całkowicie bezpłatne dla osób powyżej 55. roku życia.

Jest to efekt uruchomienia Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych. W jego ramach działania Program Badań Przesiewowych dla wczesnego wykrywania raka jelita grubego. Objęci są nimi pacjenci między 55. a 64. rokiem życia.

Ważne!

Regularne wykonywanie badania kolonoskopowego zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego o 60-90 procent!

Lekarze szacują, że w podanej grupie wiekowej polipy w jelicie grubym ma około 25% pacjentów, z czego 5% w przyszłości zachoruje na raka tego narządu.

Badania także dla młodszych

Program Badań Przesiewowych obejmuje również osoby w wieku 40-49 lat znajdujące się w tzw. grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Głównym czynnikiem jest tutaj pokrewieństwo z osobami, które zmierzyły się z tym nowotworem – rodzicami, rodzeństwem, dziećmi.

Pamiętaj!

Bezpłatną kolonoskopię można wykonać w aż 80 ośrodkach medycznych w całej Polsce. Ich stale aktualizowana lista znajduje się na stronie www.pbp.org.pl/osrodki.

Programy przesiewowe są prowadzone w wielu krajach Unii Europejskiej. Szacunki pokazują, że dzięki temu możliwe jest obniżenie współczynnika umieralności na raka jelita grubego o co najmniej 40%.

Główne czynniki ryzyka

Znaczący wzrost liczby przypadków raka jelita grubego jest po części konsekwencją zmiany trybu życia współczesnego społeczeństwa. Lekarze podkreślają, że jednym z głównych czynników ryzyka jest zła dieta (tłusta, wysokokaloryczna, pikantna) oraz brak ruchu. To przekłada się na niską higienę życia i sprzyja powstawaniu polipów w jelicie. Najbardziej zagrożone są osoby po 50. roku życia oraz te obciążone genetycznie.

Jedyną skuteczną receptą na uniknięcie tego nowotworu jest regularne badanie się. Należy również obserwować swój organizm, który często wysyła niepokojące sygnały. Typowymi objawami raka jelita grubego są: obecność krwi w kale, szybkie chudnięcie, długotrwałe biegunki i zaparcia oraz uczucie niepełnego wypróżnienia się po wizycie w toalecie. Nie bagatelizuj tych sygnałów!

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie