Na co zwrócić uwagę przy zakupie maszyny do mielenia mięsa?

Remigisz Szulc
11.05.2020

Na rynku możemy się spotkać z wieloma modelami maszynek do mielenia mięsa. Każdy taki model maszyny do mielenia mięsa wyróżnia się czymś innym, dlatego też zanim wybierzemy odpowiedni model, warto się zastanowić, na co powinniśmy zwrócić uwagę przy zakupie takiego urządzenia. O tym w naszym artykule - zachęcamy do przeczytania.

Przede wszystkim rzuć okiem na wydajność maszynki do mielenia mięsa

Wybierając maszynę do mielenia mięsa, powinniśmy przede wszystkim zastanowić się, czy chcemy postawić na profesjonalny model, czy jednak wystarczy nam słabszy sprzęt (o mniejszej wydajności). Decydując się na profesjonalnego wilka do mięsa, możemy liczyć na wyższą wydajność i jakość wykonania urządzenia. Wysokiej jakości sprzęt gastronomiczny znajdziecie u niemieckiego producenta FEUMA: https://www.feuma.de/pl/

Szukając profesjonalnej maszyny do mielenia mięsa, powinniśmy zwrócić uwagę na jej wydajność. Większość dostępnych produktów na rynku posiada przepustowość w okolicach kilkuset kilogramów na godzinę. Wszystko jest zależne od modelu, na który się zdecydujemy.

Urządzenie do pracy ciągłej

Praca ciągła to kolejna bardzo ważna kwestia podczas wyboru maszyny do mielenia mięsa. Chociaż na rynku możemy znaleźć przeróżne modele, to dość ciężko znaleźć taki sprzęt, który jest przeznaczony do pracy ciągłej. A co jest pewne - taki sprzęt na pewno bardzo dużo nas wyniesie. Większość urządzeń dostępnych na rynku nie nadaje się do pracy ciągłej- wyłączając się one po kilkunastu minutach pracy, aby móc odpocząć.

Wilk do mięsa a moc

Warto zauważyć, że na rynku znajdziemy zwyczajne domowe maszynki do mielenia mięsa, które nierzadko wyróżniają się dużo wyższą mocą niż te, które są przeznaczone do pracy w profesjonalnych przedsiębiorstwach. Jednak jak wygląda rzeczywistość? Urządzenie znajdujące się w plastikowej obudowie, mające moc w okolicach 600- 1900W jest dużo słabsze od profesjonalnego wilka gastronomicznego, którego moc waha się między 700 a 1100W.

Dlatego też wybierając maszynę do mielenia mięsa, musimy się zastanowić, jak często będziemy ją użytkować. Jeżeli wiemy, że to urządzenie nie będzie zbyt często używane, gdyż mamy niewielką gastronomię, na spokojnie możemy zdecydować się na urządzenie o mocy około 700W. Jeśli jednak doskonale zdajemy sobie sprawę, że potrzebujemy profesjonalny i niezawodny sprzęt do częstej pracy, powinniśmy wybierać wśród wilków gastronomiczny, mających moc większą niż 1000W.

Podsumowanie

Na sam koniec przyda się kilka słów podsumowania. Jak możemy wyżej zauważyć, istnieje kilka czynników, na które powinniśmy rzucić okiem, wybierając maszynę do mielenia mięsa. Warto także zaznaczyć, że nie warto podejmować pochopnych decyzji - dajmy sobie czas na wybór tego najlepszego urządzenia.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie