Nie tylko sushi! TOP 5 świetnych dań kuchni japońskiej, które Cię zaskoczą

Mateusz Nowak
02.01.2017

Kuchnia japońska? Sushi. Na tym kończy się wiedza przeciętnego Polaka na temat potraw serwowanych w Kraju Kwitnącej Wiśni. Tymczasem japońska kuchnia ma do zaoferowania znacznie więcej i słusznie uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Nie wiesz, czego możesz się po niej spodziewać? Poznaj nasz wybór TOP 5 dań kuchni japońskiej, których warto spróbować choć raz w życiu.

  1. Okonomiyaki – popularna nazwa tego dania to „japońska pizza”. Rzeczywiście, potrawa przygotowana w oparciu o placek jest trochę podobna do kultowego włoskiego przysmaku. Okonomiyaki jest daniem złożonym z charakterystycznego naleśnika, kapusty i dowolnego wyboru składników. Dzięki temu można skomponować potrawę, która naprawdę przypadnie do gustu. Warto wiedzieć, że słowo „okonomi” po japońsku oznacza „to, co lubisz”.
  2. Gomaae – bardzo popularna japońska przystawka, na którą składają się gotowane warzywa (najczęściej szpinak), sos i sezamowy dressing. Danie jest serwowane w większości japońskich restauracji przed podaniem głównej potrawy. Znakomicie smakuje, ma wyrazisty aromat i wzmaga apetyt.
  3. Takoyaki – jest to ośmiornica, którą otacza się ciastem, następnie zanurza w głębokim oleju i na końcu posypuje wiórkami suszonego tuńczyka odmiany bonito. Wielu Japończyków dodatkowo sięga po majonez. Smak jest niezwykle ciekawy, ale wyłącznie dla fanów owoców morza. To jedna z najpopularniejszych japońskich przekąsek, która ma także wiernych zwolenników w Polsce.
  4. Miso – teraz coś dla miłośników zup. Miso to chyba najpopularniejsza zupa w Japonii, którą mieszkańcy tego kraju piją nie tylko na obiad, ale też na śniadanie. Miso jest również tradycyjnym dodatkiem do sushi i tutaj uwaga – zgodnie ze zwyczajem zupę pije się dopiero po zjedzeniu dania głównego. Najważniejszym składnikiem Miso jest bulion dashi z dodatkiem pasty miso.
  5. Soba – w teorii zwykły makaron gryczany, ale w praktyce niebo w ustach! Soba to makaron o wyjątkowych walorach smakowych, dlatego Japończycy zwykle jedzą go bez żadnych dodatków, jedynie z sosem sojowym, ewentualnie ze szczypiorkiem. To coś dla tych, którzy nie przepadają za ryżem, ale chcą koniecznie spróbować japońskiej kuchni.

Warto pamiętać, że fundamentem japońskiej kuchni są ryby i inne owoce morza, dlatego to one są bazą do tworzenia zdecydowanej większości dań. Wybierając się do japońskiej restauracji naprawdę nie trzeba więc poprzestawać na sushi – do odkrycia jest znacznie więcej smaków.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie