Patelnie kamienne - dla każdego kto lubi smażyć

Mateusz Nowak
28.12.2020

Patelnia kamienna to naczynie wielowymiarowe. Jest odporna na zarysowania i pozwala smażyć na różne sposoby. Można na niej smażyć bez użycia tłuszczu, co z pewnością przypadnie do gustu amatorom zdrowego odżywiania i osobom, które z przyczyn zdrowotnych muszą ograniczyć jego spożycie. Patelnie z powłoką kamienną świetnie przewodzą i dobrze trzymają ciepło.

Powłoki kamienne na patelniach - jakie są rodzaje?

Najczęściej do tworzenia powłoki kamiennej stosuje się marmur lub granit. Jednak większość producentów stosuje powłoki własnego autorstwa, dlatego warto poczytać o ich specyfikacji. Materiały, z których tworzone są powłoki, cechują się dobrym przewodzeniem ciepła i jego równomiernym oddaniem na całą powierzchnię. Ich ścieralność jest niska, a temperatury, jakie są w stanie znieść, nalezą do bardzo wysokich.

Zalety patelni kamiennych - za co się je ceni?

Powłoka kamienna pozwala na skuteczne smażenie beztłuszczowe, bez jakiegokolwiek przylegania potraw do dna i ścianek naczynia. To świetne udogodnienie wychodzące naprzeciw obecnym dietetycznym trendom. Pozwalają również na prażenie np. ziaren kawy, przypraw lub pestek dyni. Pozwala na to powierzchnia o wysokiej odporności na ścieralność. Świetnie sprawdzają się na każdego rodzaju kuchenkach, niezależnie od tego, czy są to palniki gazowe, elektryczne, czy płyty indukcyjne i ceramiczne. Dno patelni kamiennych nagrzewa się bardzo szybko, co pozwala na zaoszczędzenie kosztów energii. Dodatkową zaletą jest świetne trzymanie temperatury. Pozwoli to przyrządzać dania, które wymagają długiej obróbki termicznej na małym ogniu. To, że są stworzone do smażenia bez użycia tłuszczu, nie przeszkadza w przygotowaniu potraw także na głębokim oleju.

Dla kogo są patelnie z kamienną powłoką

Mówiąc krótko, takie patelnie sprawdzą się u każdego. To jedne z najbardziej uniwersalnych narzędzi tego typu i warto wyposażyć w nie swoją kuchnię. Większość producentów odradza mycie tego typu patelni w zmywarce, nie należy tego ignorować. Jednak mycie ręczne to czysta przyjemność, gdyż kamienna powłoka charakteryzuje się bardzo małym przyleganiem jedzenia do powierzchni. Wystarczy gąbka zwilżona płynem do mycia naczyń, aby pozbyć się zanieczyszczeń powstałych w trakcie smażenia.

Patelnia z powłoką kamienną to świetna rzecz, która pozwoli przygotować niemal każdą potrawę. Dodając do tego świetny design i łatwość w utrzymaniu c

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie