Pektyny to polisacharydy (wielocukry) zaliczane do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Występują one w ścianach komórkowych owoców, warzyw i nasion. Pektyna stanowi naturalny środek żelujący i zagęszczający oraz charakteryzuje się szeregiem właściwości prozdrowotnych, dlatego wykorzystywana jest ona na szeroką skalę w przemyśle spożywczym - głównie podczas produkcji dżemów i galaretek owocowych.
Pektyna do dżemów to polimer o postaci łańcucha, który złożony jest z cukrów oraz cząstek kwasu D-galakturowego. Włączenie tego składnika do diety pozwala na osiągnięcie wielu korzyści zdrowotnych. Do podstawowych zalet pektyny zalicza się:
Ze względu na szereg pozytywny właściwości, jakimi charakteryzuje się pektyna jest ona produktem zalecanym w codziennej diecie. Składnik ten występuje w m.in. w owocach, nasionach czy warzywach. Można ją znaleźć w jabłkach, gruszkach, śliwkach, bananach i owocach cytrusowych. Pektyna jest dostępna także w postaci proszku, który wykorzystywany jest przede wszystkich podczas wyrobu domowych przetworów - pektyna do dżemów stanowi zdrowy zamiennym innych substancji żelujących o wysokiej zawartości cukru i konserwantów.
Pektyna to prozdrowotny składnik, który nie zawiera konserwantów oraz posiada wysokie właściwości żelujące, zagęszczające i emulgujące. Z tego względu, stosowana jest ona do szeregu zastosowań w przemyśle spożywczym. Pektyna znajduje swoje zastosowanie podczas produkcji dżemów, galaretek owocowych, nadzień cukierniczych, deserów, koncentratów, wsadów owocowych czy żywności dietetycznej o obniżonej zawartości cukru. Zdolności stabilizacyjne tej substancji pozwalają na wykorzystanie jej także do innych zastosowań - sprawdza się ona doskonale, jako składników mętnych soki, nektarów i napojów. Pektyny dodaje się także do wyrobów, takich jak serki wiejskie, serki śmietankowe, serki topione, majonezy, ketchupy czy sosy. Jako zagęszczacz, emulgator i stabilizator w jednym pektyna zwiększa trwałości żywności oraz jej walory organoleptyczne. Ponad to stanowi naturalny składnik o wysokich własnościach, który nie zaburza smaku produktów.