Pektyna do dżemów

Marek Szydełko
29.06.2021

Pektyny to polisacharydy (wielocukry) zaliczane do frakcji błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Występują one w ścianach komórkowych owoców, warzyw i nasion. Pektyna stanowi naturalny środek żelujący i zagęszczający oraz charakteryzuje się szeregiem właściwości prozdrowotnych, dlatego wykorzystywana jest ona na szeroką skalę w przemyśle spożywczym - głównie podczas produkcji dżemów i galaretek owocowych.

Właściwości - czym charakteryzuje się pektyna do dżemów? 

Pektyna do dżemów to polimer o postaci łańcucha, który złożony jest z cukrów oraz cząstek kwasu D-galakturowego. Włączenie tego składnika do diety pozwala na osiągnięcie wielu korzyści zdrowotnych. Do podstawowych zalet pektyny zalicza się:

  • właściwości probiotyczne - pektyna występująca w roślinach, czy pektyna do dżemów w postaci proszku pozwala na posilenie mikroflory bakteryjnej jelit poprzez zwiększenie wewnętrznej produkcji kwasów tłuszczowych i gazów, takich jak metan czy dwutlenek węgla
  • lepsze trawienie - pektyny stanowią źródło naturalnego błonnika, który pozwala na zmniejszenie czasu pozostawania treści pokarmowej w układzie pokarmowym
  • stabilizacja poziomu cholesterolu we krwi - włączenie do diety pokarmów zawierających pektyny pozwala na zminimalizowanie ryzyka wystąpienia chory wieńcowej z powodu hipercholesterolemii
  • zmniejszenie ryzyka cukrzycy - pektyna spowalnia aktywność enzymów rozkładającym skrobię i cukier
  • utrata wagi - włączenie tego rodzaju polisacharydu do diety pozwala na zmniejszenie apetytu, zwiększenie energii, co przekłada nie na lepsza przemianę materii i w efekcie zmniejszenie masy ciała. 

Pektyna w codziennej diecie - gdzie występuje? 

Ze względu na szereg pozytywny właściwości, jakimi charakteryzuje się pektyna jest ona produktem zalecanym w codziennej diecie. Składnik ten występuje w m.in. w owocach, nasionach czy warzywach. Można ją znaleźć w jabłkach, gruszkach, śliwkach, bananach i owocach cytrusowych. Pektyna jest dostępna także w postaci proszku, który wykorzystywany jest przede wszystkich podczas wyrobu domowych przetworów -  pektyna do dżemów stanowi zdrowy zamiennym innych substancji żelujących o wysokiej zawartości cukru i konserwantów.

Zastosowanie - gdzie wykorzystywana jest pektyna? 

Pektyna to prozdrowotny składnik, który nie zawiera konserwantów oraz posiada wysokie właściwości żelujące, zagęszczające i emulgujące. Z tego względu, stosowana jest ona do szeregu zastosowań w przemyśle spożywczym. Pektyna znajduje swoje zastosowanie podczas produkcji dżemów, galaretek owocowych, nadzień cukierniczych, deserów, koncentratów, wsadów owocowych czy żywności dietetycznej o obniżonej zawartości cukru. Zdolności stabilizacyjne tej substancji pozwalają na wykorzystanie jej także do innych zastosowań - sprawdza się ona doskonale, jako składników mętnych soki, nektarów i napojów. Pektyny dodaje się także do wyrobów, takich jak serki wiejskie, serki śmietankowe, serki topione, majonezy, ketchupy czy sosy. Jako zagęszczacz, emulgator i stabilizator w jednym pektyna zwiększa trwałości żywności oraz jej walory organoleptyczne. Ponad to stanowi naturalny składnik o wysokich własnościach, który nie zaburza smaku produktów. 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie