Zastanawiasz się, czym są posiłki profilaktyczne? A może chcesz wiedzieć, komu przysługują lub na jakich zasadach są przyznawane? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w poniższym artykule.
Posiłki profilaktyczne dla pracowników to posiłki, które przysługują pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych (np. w warunkach gorącego mikroklimatu lub zimnego) bądź wykonującym prace związane z wysiłkiem fizycznym.
Skład oraz kaloryczność posiłków profilaktycznych muszą być dostosowane do specyfiki wykonywanej pracy, aby wspierać organizm w utrzymaniu odpowiedniego poziomu energii i zdrowia. W Polsce obowiązek zapewnienia takich posiłków reguluje rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
Rozporządzenie RM z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów określa zasady i możliwości wydawania posiłków pracownikom wykonującym prace w szczególnie uciążliwych warunkach, np. na otwartej przestrzeni w okresie zimowym, pomieszczeniach zamkniętych przy stale niskich temperaturach bądź pod ziemią, przy usuwaniu skutków klęsk żywiołowych lub innych zdarzeń losowych.
Dokument precyzuje, kto ma prawo do takich posiłków, jakie kryteria muszą być spełnione oraz jakie składniki powinny zawierać. Określa również sytuacje, w których pracodawca ma obowiązek zapewnienia odpowiedniego nawodnienia pracowników. Rozporządzenie ma na celu ochronę zdrowia i efektywności pracowników, w zależności od warunków wykonywania pracy.
Posiłki profilaktyczne przysługują m.in. pracownikom wykonującym pracę związaną z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Szczegółowe zasady, na jakich wydawane są posiłki i napoje ustala pracodawca wraz z zakładowymi organizacjami związkowymi.
Pracodawca zobowiązany jest do zapewnienia posiłków w formie jednego dania gorącego w czasie pracy lub wypłaty ekwiwalentu pieniężnego, jeśli nie ma możliwości wydawania pracownikowi posiłku. Jeżeli chodzi o napoje, to muszą być one dostępne w ilości zaspokajającej potrzeby pracowników.
Posiłki profilaktyczne przysługują pracownikom wykonującym prace związane z wysiłkiem fizycznym lub zatrudnionym w szczególnie uciążliwych warunkach, na skutek których następuje efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej ustalonych norm. Jeżeli (np. ze względów organizacyjnych) wydanie jednego dania gorącego jest niemożliwe, zatrudnionym przysługuje ekwiwalent pieniężny.
Komunikat prasowy